openwave:1.31:applicatiebeheer:instellen_inrichten:legesdefinitie

Legesdefinitie

In dit lemma wordt uitgelegd hoe de beheers-instellingen voor het kiezen en berekenen van leges werken.

Achter de tegel Leges-definitie in de kolom Financiele afhandeling op het zaakbeheer-portaal is een lijst met legessoorten zichtbaar op basis van de view vwfrmlegessoort.

Een legessoort is van toepassing op één module: B (oude bouw/sloop), O (apv/overige zaken), C (horecazaken), I (infoaanvragen) of W (omgevingzaken).

De legessoort wordt

  • OF voor één gemeente gedefinieerd: de kolom tblegessoort.dvgemeentecode wordt daarbij gevuld met een gekozen gemeente-id uit tb33gemeente (in zover deze gekoppeld zijn aan de rijen van tbwoonplaats).
  • OF voor meerdere gemeentes gedefinieerd: de kolom tblegessoort.dvgemeentecode blijft leeg. In de view vwfrmlegessoort wordt als gemeentenaam hard bepaald: overige gemeentes.

Aan de voorkant kan een inlogger die een legesregel bij een zaak wil opvoeren alleen kiezen uit die (niet vervallen) legessoorten die qua module overeenkomen met de hoofdzaak EN waarbij de gemeente-id van de lokatie waar de hoofdzaak speelt (dus waaraan de rij uit tbperceeladressen uiteindelijk is gekoppeld) overeenkomt met legessoort-gemeente.
Dat betekent dat OpenWave bij een omgevingzaak die speelt in gemeente Rommeldam eerst zal zoeken naar de legessoorten die de module W hebben met als gemeentenaam Rommeldam. Niet gevonden: dan zoekt OpenWave naar de legessoorten die de module W hebben en als gemeentenaam overige gemeentes.

Een nadere beperking op deze lijst van te kiezen legessoorten aan de voorkant kan zijn dat bij de definitie van de zaaktypes (portaal zaakbeheer) er legessoorten zijn gekoppeld aan een zaaktype (tabel tbkopzaaktypelegessoort). Dat is ook zichtbaar hier in het lijstje onderaan de detailpagina van een legessoort. Wanneer dat het geval wordt de keuzelijst aan de voorkant beperkt (bij bovenstaand voorbeeld) voor Module W, gemeente Rommeldam cq overige gemeentes waarvoor geldt dat de legessoort gekoppeld is het betreffende zaaktype.

Nog een nadere beperking is dat een legessoort alleen voorkomt in de keuzelijst aan de voorkant indien er daadwerkelijk valide rekenregels (tblegesberekeningen: zie hieronder) zijn verbonden aan de legessoort.

Een bonus/malus legessoort is een legessoort die bedoeld is voor terugave, korting of opslag.
Indien de kolom dlbonusmalus wordt aangevinkt betekent dat het uitgangsbedrag waarop rekenregels van de legessoort van toepassing zijn, afhankelijk is van de andere berekende legesregels (van tblegesregels) bij dezelfde zaak.
Zie ook Legesberekening
Een kortingsregel kan zo gebaseerd zijn op een promillage van de optelling van alle andere legesbedagen bij de zaak.
Elke regel uit tblegesregels (dus met de berekende legesbedragen bij een zaak) is gekoppeld aan een rij uit tblegessoort. Er zijn twee mogelijkheden als dlbonusmalus is aangevinkt:

  • Indien tblegessoort.dnkeyafhankelijkvan (met schermlabel: Uitgangsbedrag afhankelijk van id) is gevuld met een valide verwijzing naar een andere dnkey van tblegessoort DAN is het uitgangsbedrag de optelling van de berekende legesbedragen van tblegesregels waarvoor geldt dat tblegessoort.dlbonusmalus = F. EN tblegessoort.dnkey = dnkeyafhankelijkvan
  • Anders, dan is het uitgangsbedrag de optelling van de berekende legesbedragen van tblegesregels waarvoor geldt dat tblegessoort.dlbonusmalus = F.

Voor omgevingzaken geldt voor deze bonus/malus redenatie - naast het aangevinkt zijn van de kolom tblegessoort.dlbonusmalus - een extra instelling namelijk: de instelling Sectie: Leges en Item: OmgLegesHandmMetWizardRegels mag NIET aangevinkt zijn ( of NIET bestaan).

Indien deze instelling Sectie: Leges en Item: OmgLegesHandmMetWizardRegels WEL is aangevinkt dan kijkt OpenWave - alleen bij omgevingzaken - voor teruggave en opslag- en kortingslegesreges naar de kolommen dlislvkaa of dlislvkdi of dlilvoag of dlilvtiatb of dlilvtianv of dlilvtwv of dlilvtbbb of dlilvwel of dlilvtiabtb. Bij de legessoort moet dan precies één van deze kolommen aangevinkt zijn. Zie hieronder.

Dat kun dus met de kolom dlbonusmalus in combinatie met het niet bestaan of niet aangevinkt zijn van de instelling Sectie: Leges en Item: OmgLegesHandmMetWizardRegels. Zie hierboven.

Maar bij omgevingzaken is hiervoor ook een fijnmaziger systeem mogelijk. Dat werkt al volgt.
Indien

  • de instelling Sectie: Leges en Item: OmgLegesHandmMetWizardRegels WEL is aangevinkt
  • EN precies één van de volgende tblegessoort kolommen is aangevinkt
    • dlislvkaa : is legessoort voor korting op grond van aantal activiteiten
    • dlislvkdi : is legessoort voor korting op grond van digitale indiening
    • dlilvoag : is legessoort voor opslag vanwege indiening aanvullende gegevens
    • dlilvtiabtb : is legessoort voor teruggave vanwege intrekking door aanvrager binnen 4 weken tijdens beh.
    • dlilvtiatb : is legessoort voor teruggave vanwege intrekking door aanvrager na 4 weken tijdens beh.
    • dlilvtianv : is legessoort voor teruggave vanwege intrekking na verlening
    • dlilvtwv : is legessoort voor teruggave vanwege weigeren vergunningen
    • dlilvtbbb : is legessoort voor teruggave vanwege buiten behandeling
    • dlilvwel : is legessoort voor welstand

dan redeneert OpenWave voor het bepalen van het uitgangsbedrag voor de berekening van zo'n teruggave, kortings- of opslagregel als volgt: Indien

  • dlislvkaa : is legessoort voor korting op grond van aantal activiteiten is aangevinkt dan wordt het uitgangsbedrag voor deze kortingsregel bepaald door de optelling van alle berekende legesbedragen van tblegesregels bij dezelfde zaak waarvoor geldt dat die bij hun legessoort de kolom dlkortingaantact : Telt mee voor berekening uitgangsbedrag bij korting m.b.t. aantal activiteiten. aangevinkt hebben staan. Indien echter bij deze korting-legessoort ook de kolom dluitgangsbedreentoest (Uitgangsbedrag berek. is dat van specifieke activivteit i.p.v. optelling gekoppelde normale legessoorten) is aangevinkt dan geldt een extra restrictie dat de legesregels gekoppeld moeten zijn aan dezelfde activiteit als die van de kortingslegesregel zelf.
  • dlislvkdi : is legessoort voor korting op grond van digitale indiening is aangevinkt dan wordt het uitgangsbedrag voor deze kortingsregel bepaald door de optelling van alle berekende legesbedragen van tblegesregels bij dezelfde zaak waarvoor geldt dat die bij hun legessoort de kolom dlkortingdigi : Telt mee voor berekening uitgangsbedrag bij korting vanwege digitale indiening aangevinkt hebben staan. Indien echter bij deze korting-legessoort ook de kolom dluitgangsbedreentoest (Uitgangsbedrag berek. is dat van specifieke activivteit i.p.v. optelling gekoppelde normale legessoorten) is aangevinkt dan geldt een extra restrictie dat de legesregels gekoppeld moeten zijn aan dezelfde activiteit als die van de kortingslegesregel zelf.
  • dlilvoag : is legessoort voor opslag vanwege indiening aanvullende gegevens is aangevinkt dan wordt het uitgangsbedrag voor deze opslagregel bepaalt door de optelling van alle berekende legesbedragen van tblegesregels bij dezelfde zaak waarvoor geldt dat die bij hun legessoort de kolom dlopslagaanvul : Telt mee voor berekening uitgangsbedrag bij opslag vanwege aanvullende gegevens. aangevinkt hebben staan. Indien echter bij deze opslag-legessoort ook de kolom dluitgangsbedreentoest (Uitgangsbedrag berek. is dat van specifieke activivteit i.p.v. optelling gekoppelde normale legessoorten) is aangevinkt dan geldt een extra restrictie dat de legesregels gekoppeld moeten zijn aan dezelfde activiteit als die van de opslaglegesregel zelf.
  • dlilvtiatb : is legessoort voor teruggave vanwege intrekking door aanvrager na 4 weken tijdens beh. is aangevinkt dan wordt het uitgangsbedrag voor deze teruggaveregel bepaald door de optelling van alle berekende legesbedragen van tblegesregels bij dezelfde zaak waarvoor geldt dat die bij hun legessoort de kolom dltmvbutiatb : Telt mee voor berekening uitgangsbedrag bij teruggave intrekking tijdens behandeling aangevinkt hebben staan. Indien echter bij deze teruggave-legessoort ook de kolom dluitgangsbedreentoest (Uitgangsbedrag berek. is dat van specifieke activivteit i.p.v. optelling gekoppelde normale legessoorten) is aangevinkt dan geldt een extra restrictie dat de legesregels gekoppeld moeten zijn aan dezelfde activiteit als die van de teruggavelegesregel zelf.
  • dlilvtiabtb : is legessoort voor teruggave vanwege intrekking door aanvrager binnen 4 weken tijdens beh is aangevinkt dan wordt het uitgangsbedrag voor deze teruggaveregel bepaald door de optelling van alle berekende legesbedragen van tblegesregels bij dezelfde zaak waarvoor geldt dat die bij hun legessoort de kolom dltmvbutiatb : Telt mee voor berekening uitgangsbedrag bij teruggave intrekking tijdens behandeling aangevinkt hebben staan (dus idem als bij dlilvtiatb). Indien echter bij deze teruggave-legessoort ook de kolom dluitgangsbedreentoest (Uitgangsbedrag berek. is dat van specifieke activivteit i.p.v. optelling gekoppelde normale legessoorten) is aangevinkt dan geldt een extra restrictie dat de legesregels gekoppeld moeten zijn aan dezelfde activiteit als die van de teruggavelegesregel zelf.
  • dlilvtianv : is legessoort voor teruggave vanwege intrekking na verlening is aangevinkt dan wordt het uitgangsbedrag voor deze teruggaveregel bepaald door de optelling van alle berekende legesbedragen van tblegesregels bij dezelfde zaak waarvoor geldt dat die bij hun legessoort de kolom dltmvbutianv : Telt mee voor berekening uitgangsbedrag bij teruggave intrekking na verlening aangevinkt hebben staan. Indien echter bij deze teruggave-legessoort ook de kolom dluitgangsbedreentoest (Uitgangsbedrag berek. is dat van specifieke activivteit i.p.v. optelling gekoppelde normale legessoorten) is aangevinkt dan geldt een extra restrictie dat de legesregels gekoppeld moeten zijn aan dezelfde activiteit als die van de teruggavelegesregel zelf.
  • dlilvtwv : is legessoort voor teruggave vanwege weigeren vergunningen is aangevinkt dan wordt het uitgangsbedrag voor deze teruggaveregel bepaald door de optelling van alle berekende legesbedragen van tblegesregels bij dezelfde zaak waarvoor geldt dat die bij hun legessoort de kolom dltmvbutwv : Telt mee voor berekening uitgangsbedrag bij teruggave weigeren vergunning aangevinkt hebben staan. Indien echter bij deze teruggave-legessoort ook de kolom dluitgangsbedreentoest (Uitgangsbedrag berek. is dat van specifieke activivteit i.p.v. optelling gekoppelde normale legessoorten) is aangevinkt dan geldt een extra restrictie dat de legesregels gekoppeld moeten zijn aan dezelfde activiteit als die van de teruggavelegesregel zelf.
  • dlilvtbbb : is legessoort voor teruggave vanwege buiten behandeling is aangevinkt dan wordt het uitgangsbedrag voor deze teruggaveregel bepaald door de optelling van alle berekende legesbedragen van tblegesregels bij dezelfde zaak waarvoor geldt dat die bij hun legessoort de kolom dltmvbutbbb : Telt mee voor berekening uitgangsbedrag bij teruggave besluit buiten behandeling aangevinkt hebben staan. Indien echter bij deze teruggave-legessoort ook de kolom dluitgangsbedreentoest (Uitgangsbedrag berek. is dat van specifieke activivteit i.p.v. optelling gekoppelde normale legessoorten) is aangevinkt dan geldt een extra restrictie dat de legesregels gekoppeld moeten zijn aan dezelfde activiteit als die van de teruggavelegesregel zelf.
  • dlilvwel : is legessoort voor welstand is aangevinkt dan wordt het uitgangsbedrag voor deze welstandsregel bepaald door de optelling van alle berekende legesbedragen van tblegesregels bij dezelfde zaak waarvoor geldt dat die bij hun legessoort de kolom dltmvbuwel : Telt mee voor berekening uitgangsbedrag bij welstand aangevinkt hebben staan. Indien echter bij deze teruggave-legessoort ook de kolom dluitgangsbedreentoest (Uitgangsbedrag berek. is dat van specifieke activivteit i.p.v. optelling gekoppelde normale legessoorten) is aangevinkt dan geldt een extra restrictie dat de legesregels gekoppeld moeten zijn aan dezelfde activiteit als die van de welstandlegesregel zelf.

Overall Minimum en Vrijspraak
Voor de terugave legesregels (dus die gebaseerd zijn op de legessoort waarbij of dlilvtiabtb of dlilvtiatb of dlilvtianv of dlilvtwv of dlilvtbbb aangevinkt is) kan per legessoort een minumbedrag opgegeven zijn dat na berekening van het legesbedrag voor die betreffende legessoort voor alle opgetelde legesregels bij die zaak over moet blijven.
Voor de terugave legesregels (dus die gebaseerd zijn op de legessoort waarbij of dlilvtiabtb of dlilvtiatb of dlilvtianv of dlilvtwv of dlilvtbbb aangevinkt is) kan een vrijspraakbedrag opgegeven zijn dat na berekening van het legesbedrag voor die betreffende legessoort voor de optelling van alle legesbedragen bij die zaak geldt.

voorbeeld overall minimum en vrijspraak

Stel bij een omgevingzaak is

  • een legesregel met legessoort bouwkosten : 10.000 euro. Die legessoort is geen legessoort voor terugave, korting of opslag.
  • een legesregel met legessoort uitrit : 5.000 euro. Die legessoort is geen legessoort voor terugave, korting of opslag.
  • een teruggave legesregel op basis van legessoort dlilvtwv (weigering) die uitkomst op -90% van 15.000 euro = - 13.500 euro

De totale optelling van de legesregels is dan 1.500 euro

Indien er GEEN overall vrijspraakbedrag (dfvrijspraaktot) is gevuld

  • Indien geen overall minimum bedrag in kolom dfminresttwv: Minimum restbedrag na teruggave weigeren vergunning is ingevuld dan blijft de teruggave legesregel - 13.500
  • Indien WEL de kolom dfminresttwv een bedrag bevat bijvoorbeeld 2.000 euro, dan moet de terugaveregel + 500 euro minder worden, dus - 13.000 om minimaal 2.000 euro over te houden

Indien er WEL een vrijspraakbedrag (dfvrijspraaktot) is gevuld van bijvoorbeeld 1.600 euro (bij opgetelde legesbedragen 1500 euro)

  • er is geen geen minimum bedrag in kolom dfminresttwv ingevuld dan wordt de teruggave legesregel verhoogd met -1.500 euro naar - 15.000 zodat de totale kosten op 0 uitkomen
  • indien de kolom dfminresttwv wel een bedrag bevat bijvoorbeeld 2.000 euro, dan dan moet de terugaveregel dus + 500 euro minder worden, dus - 13.000 om minimaal 2.000 euro over te houden en dat is groter dan het vrijspraakbedrag

LET OP

Het overall minumumbedrag en overall vrijspraak worden toegepast op basis van de optelling van alle legesregels bij een zaak.
Per legesregel is echter ook sprake van een minimum-, maximum- en vrijspraakbedrag: zie daarvoor hieronder bij de defintie van de rekenregels (tblegesberekeningen) bij een legessoort

Grootboek (dvreknr). Wordt gebruikt bij export leges. zie: Kolommenoverzicht Fis

Berekenwijze (dnberekenwijze). Kan de waarde 1, 2 3 of 4 bevatten.
De berekekwijze zegt iets over hoe voor het berekenen van een legesregel omgegaan moet worden met het uitgangsbedrag cq grondbedrag en de begrippen bodembedrag, promillage, vast bedrag : zie hieronder bij de defintie van de rekenregels (tblegesberekeningen) bij een legessoort).
Het legesbedrag wordt berekend indien berekenwijze =

  • 1 dan vast bedrag + (promillage/1000) * (het afgeronde grondbedrag)
  • 2 dan vast bedrag + (promillage * (het afgeronde grondbedrag - (bodembedrag modulus 500)/1000))
  • 3 dan vast bedrag + ((Int(het afgeronde grondbedrag) - 1/1000) * 1000) + 10000 - bodembedrag) * (promillage/1000)
  • 4 dan vast bedrag + (het afgeronde grondbedrag) - bodembedrag) * (promillage/1000)

Voordat de rekenwijze wordt toegepast kan het grondbedrag cq uitgangsbedrag worden afgerond of met een factor vermeningvuldigd.
Nadat de rekenwijze is uitgevoerd kan nog een afronding volgen en een aanspassing aan een minumum- of maximumbedrag of vrijspraakbedrag.

Met de proefberekeninhgsknop onderaan het detailscherm van een berekenregel (tblegesberekeningen) is snel het resultaat van een berekenwijze zichtbaar te maken.

De rekenwijze wordt toegepast op een grondbedrag (= uitgangsbedrag).
Bij bonusmalus-, teruggave, kortings-, en opslaglegessoorten is het grondbedrag een optelling van de berekende leges van één of meer overige legesregels bij dezelfde zaak : zie hierboven bij hoofdstuk Bonus/malus.

Indien de legssoort niet gaan over teruggave, korting of opslag dan wordt het grondbedrag bepaald door de zaak (bijvoorbeeld de vastgestelde bouwkosten).
Het grondsbedrag kan ook 0 euro zijn. Dan zal het legesbedrag alleen gestoeld zijn op het vaste bedrag van de rekenwijze.
Zie voor deze situaties hoofdstuk 6 en 7 van Legesberekening

Wanneer het grondbedrag bij een gekozen legessoort is bepaald (dit gebeurt dus altijd automatisch bij het opvoeren van een legesregel aan de voorkant) gaat OpenWave op zoek naar een valide berekenregel in de tabel tblegesberekeningen.
Het detailscherm van de legessoort bevat het lijstscherm van de gekoppelde legesberekeningen.
Op grond van de startdatum van de zaak en het gevonden grondbedrag wordt in deze tabel bij de gekozen legessoort de juiste rekenregel opgezocht:

  • de startdatum van de zaak moet groter of gelijk zijn aan de datumvanaf van de rekenregel
  • indien de datumtotenmet van de rekenregel is gevuld dan moet de startdatum kleiner of gelijk zijn aan deze datumtotenmet
  • het grondbedrag moet groter of gelijk zijn aan het bodembedrag van de rekenregel
  • indien plafondbedrag van de rekenregel is gevuld dan moet het grondbedrag kleiner of gelijk zijn aan dit plafondbedrag
  • de rekenregel mag niet vervallen zijn.

Indien OpenWave geen unieke rij kan vinden in tblegesberekeningen die aan de criteria voldoet, dan wordt een foutcode gegenereerd en een kaart aangemaakt in tbmissingconfiguration (beheerportaal, kolom: dieper beheer, tegel: Ontbrekende configuratieitems).

Wanneer aan de voorkant bij een zaak een legessoort is gekozen en ingevoegd in de tabel tblegesregels kan OpenWave op grond van de startdatum van de zaak en op grond van het bepaalde uitgangsbedrag automatisch de rekenregel kiezen uit tblegesberekeningen, waarmee met de berekenwijze (1, 2, 3 of 4) die hoort bij de legessoort wordt uitgevoerd.

Voodat die berekenwijze wordt uitgevoerd op de kolommen bodembedrag (dfcategoriebodem), promillage (dfpromillage) en vast bedrag (dfvastbedrag) van de rekenregel kan het uitgangsbedrag naar beneden of boven worden afgerond: de kolommen uitgangsbedrag afronden op veelvoud van . (dfafrondingsgetal) en dnafrondingmethode.
indien Afrondingsmethode:

  • 0 of leeg = niet afronden
  • 1 = naar boven (dichtstbijzijnde veelvoud van dfafrondingsgetal boven het uitgangsbedrag)
  • 2 = beneden
  • 3 = dichtstbijzijnde

Het al of niet afgeronde uitgangsbedrag kan vervolgens met een factor (dffactor) worden vermenigvulkdigs indien deze ongelijk 0 is.

Op de het al of niet afgeronde/gefactorde uitgangsbedrag wordt de berekenwijze toegepast.

Vervolgens kan dit resultaat naar beneden of boven worden afgerond: de kolommen Legesbedrag afrondgetal. (dfafrnabergetal) en dnafrnabermethode.
indien Afrondingsmethode:

  • 0 of leeg = niet afronden
  • 1 = op dichtsbijzijnde veelvoud afrondgetal boven het berekende legesbedrag
  • 2 = op veelvoud afrondgetal naar beneden
  • 3 = op dichtstbijzijnde veelvoud afrondingsgetal
  • 4 = geheel getal naar beneden
  • 5 = geheel getal naar boven
  • 6 = geheel getal dichtstbijzijnd

Vervolgens kan dit resultaat worden aangepast aan een minimum- of maximumbedrag (dfminimum en dfmaximum).

Tot slot kan dat resultaat nog aangepast worden op grond van vrijspraakbedrag (dfvrijspraakbedrag). Indien het berekenende en afgeronde , geminimaliseerde legesbedrag onder dat vrijspraakbedrag uitkomt, dan wordt het uiteindelijke legesbedrag 0 euro.

  • Proefberekening Zowel onderaan de lijst met rekenregels bij een legessoort als op het detailscherm van een berekenrgel is een knop waarmee een proefberekeningsknop uitgevoerd kan worden, waarbij het programma vraagt om zelf een grondbedrag in te voeren.
    Wanneer deze proefberening wordt uitgevoerd voor een teruggave-legessoort bij module omgeving, dan kan hier uiteraard NIET de eventuele overall afronding of overall vrijspraak worden meegewogen (zie hierboven bij kopje Omgevingszaken en legesregels voor teruggave, korting en opslag.
  • Kopieren set legesregels naar volgend jaar . Deze knop staat alleen onderaan de lijst met rekenregels bij een legessoort Zie: Kopiëren Legesrekenregels
  • openwave/1.31/applicatiebeheer/instellen_inrichten/legesdefinitie.txt
  • Laatst gewijzigd: 2024/09/13 13:27
  • door Ton Pullens