Inhoud

Verwerken OLO-bijlagen vanuit digi-koppelaar

Voor het uploaden vanuit de digi-koppelaar van OLO-bijlagen naar OpenWave is een endpoint aanwezig.
Authenticatie op het endpoint vindt plaats met een username en password, met HTTP AUTH Basic. De bestanduploads hebben per upload twee parameters nodig: de filename en het OLO-nummer waar het bestand bij hoort. De bestandsupload is een POST request (enctype=“multipart/form-data). De twee parameters kunnen in de POST payload of als GET parameter worden meegestuurd.

Voorbeeld

Een voorbeeld:

Verwerken OLO-bijlagen

De olo_upload.php-luisterservice plaatst de binnengekomen file op een andere map op de webserver. Deze map is gedefinieerd in kolom Tekst van de instelling: Sectie: OWB Item: TussenMapOloUploadfiles. In de kolom Tekst staat de mapnaam op de webserver: deze mapnaam MOET eindigen op de karakterreeks: '/openwave/uploadolo/' en beginnen met een '/'. De luisterservice roept hiertoe de API getAuthorisation aan en daarna met de verkregen sessie-sleutel de API geefInstellingen (om de OloUploadmap op te halen) en tenslotte de API Uploadfile.

Adres en poort waar deze OpenWave API's staan te luisteren staan in de map config in de file openwave.ini op dezelfde machine als de luisterservice. Dit is een systeembeheerinstelling.

De user/pass waarmee getAuthorisation aangeroepen wordt (dezelfde als afgesproken met de leverancier van het document) moet wel opgenomen zijn in de medewerkerstabel waarbij:

Alle overige rechten kunnen dus uitgevinkt staan voor deze medewerker.

De luisterservice roept nu per document de API uploadfile aan. De API uploadfile moet - naast de parameter paramidentifier met daarin de filenaam - voorzien worden van de parameter paramauto die aangeeft welk automatisch proces een document probeert op te slaan. Het luisterproces geeft de waarde 'OLO' door en als paramidentifier de documentnaam opgebouwd volgens het masker olonr_filenaam. Dus bijvoorbeeld 123456_Plaatje.jpg.

Zo gauw de API uploadfile de focus heeft worden alle files die op de TussenMapOloUploadfiles staan en die een filedatum/timestamp hebben ouder dan het aantal uren hetgeen is ingesteld in Getal1 van de instelling van Sectie: OWB en Item: MaxUurUpload, verwijderd.

Het OLO-nummer wordt gebruikt om de Omgevingszaak te traceren (tbomgvergunning.dvlvonr) en daarbij eventueel het nodige externe zaak/DMS nummer op te halen (dvintzaakcode). Aangezien deze laatste ook door automatische processen worden aangemaakt kan er een vertraging wenselijk zijn: als het programma het OLO-nummer niet kan vinden of aan het OLO-nummer is nog geen externe zaakidentificatie gekoppeld dan kan in een loop nog een aantal maal een poging worden gedaan. Deze loop is qua aantal en wachtduur instelbaar met de instelling Sectie: KoppelingDOCNAARDMS en Item: WachtOpExtAantalSeconden. In Getal1staat het aantal seconden dat gewacht wordt (default 2, maar aanbevolen: 180) alvorens opnieuw te zoeken en in Getal2 staat het aantal maal dat dat herhaald mag worden (default 5, maar aanbevolen: 3).

Er is een extra instelling m.b.t. OLO-nummer en prefix bij Vooroverleg. De kolom Tekst van de instelling Koppeling OLO en Item: Vooroverleg moet dan gevuld zijn met een tekst waarvan de lengte kleiner of gelijk 5 is. OpenWave kijkt of het OLO-nummer bestaat. Zo ja, dan worden de documenten bij de omgevingskaart met dat OLO-nummer geplaatst. Zo nee, dan kijkt OpenWave of er een prefix is ingesteld en – indien dat het geval is EN de instelling Sectie: Koppeling OLO en Item: Vooroverleg is ook aangevinkt – dan wordt het OLO-nummer nogmaals gezocht met de prefix eraan vastgeplakt.

Indien:

kan het zijn dat er extra controle nodig is om ervoor te zorgen dat de bijlages niet bij de verkeerde zaak terechtkomen. OpenWave kan die extra check doen indien bijlages ook worden geregistreerd in tbcorrespondentie (indien dus Sectie: Documentregisteren en Item: AlleOLODSOUploads is aangevinkt). OpenWave kijkt - indien ook de instelling Sectie: Koppeling OLO en Item: CheckOpDubbeleDocumentnaam is aangevinkt - in dat geval of de documentnaam reeds voorkomt in de geregistreerde documenten bij de gevonden zaak (kolom dvdocfilenaam). Zo ja, dan wordt het document niet geplaatst en wel een kaart gemaakt in tabel mislukte OLO/DSO-bijlages.

Het daadwerkelijk plaatsen van de file (op fileshare of Stuf zaak/DMS) gaat gelijk aan het beschrevene in het lemma Upload document(en), waarbij het volgende extra geldt:

Automatische registratie van document

Indien de zaak speelt in een compartiment dan kijkt OpenWave naar of de kolom OLO/DSO uploads registreren (tbcompartiment.dldocregalleolodsouploads) aangevinkt is bij het betreffende compartiment onder de tegel compartimentsrechten in beheerportaal-Nieuw kolom Gebruikers. Indien de zaak NIET speelt in een compartiment dan kijkt OpenWave naar de instelling Sectie: Documentregisteren en Item: AlleOLODSOUploads. Aangevinkt dan wordt van de bijlage automatisch een registratie gemaakt in tbcorrespondentie met:

Technische instelling

WSAS moet benaderd worden op poort 9763(HTTP), dit is een onopgeloste bug. Op poort 9443(HTTPS) werkt het upload.php script niet. Voer de instellingen in de PHPcake configuratie “openwave.ini” in als volgt:

Loggen en verwerken van Mislukte OLO/DSO bijlages

OpenWave heeft de volgorde van het leveren van een verzoek/aanvraag bericht en bijlages niet in de hand. Om bijlages te kunnen plaatsen (op de fileshare op grond van een map gemaakt met een OpenWave zaaknummer of in een DMS op grond van een identificatie gekoppeld aan een OpenWave zaaknummer) moet OpenWave eerst het verzoek/aanvraag bericht verwerken tot een zaak. OpenWave stalt alle binnenkomende bijlages op een temp-map totdat het verzoek/aanvraag bericht binnenkomt. Dan wordt gepoogd alle gestalde bijlages op hun plaats van bestemming te brengen. Deze wachttijd is wel gelimiteerd.

De wachttijd is instelbaar: instelling Sectie: KoppelingDOCNAARDMS en Item: WachtOpExtAantalSeconden. Getal1 geeft aantal seconden aan dat OpenWave moet wachten alvorens opnieuw te kijken of het verzoek/aanvraag bericht al binnen is en verwerkt. Getal2 geeft aan hoeveel keer die wachttijd uitgevoerd mag worden (defaultwaarde Getal1 = 2 en Getal2 = 5).

De temp-map waar de bijlages zijn gestald wordt automatisch opgeschoond voor documenten die ouder zijn dan een bepaalde timestamp (dit is de instelling Getal1 van Sectie: OWB en Item: MaxUurUpload. Defaultwaarde 24).

Indien het verzoek/aanvraag bericht pas binnenkomt als de wachttijd al is verstreken, dan wordt de beheertabel Mislukte OLO-bijlagen gevuld voor het betreffende document.

Dit proces gaat in de regel goed wanneer er niet al te veel bijlages bij een OLO/DSO aanvraag zitten. Bij grote aantallen (80 of meer documenten bij één zaak; maar ook afhankelijk van de grootte van de documenten) kunnen er echter problemen ontstaan zeker indien de wachttijd instelling te ruim is.

Een te grote instelling (Getal1 x Getal2 > 5 minuten) kan een time-out problemen geven. Zeker in het geval dat de documenten ook nog doorgezet moeten worden naar een DMS (daar zit ook een wachttijd op aanvragen identificatiecode). Bij een time-out wordt ook de tabel met mislukte OOLO-bijlagen niet meer bijgewerkt.

Advies

Daarom het volgende advies, indien uw organisatie OLO/DSO zaken krijgt te verwerken:

Dit betekent dat:

In het beheerportaal Operations is een tegel gekomen: Verwerken Mislukte OLO-bijlages. De tegel start een wizard die probeert de niet-verwerkte bijlages die mogelijk nog steeds op de temp-map staan (MaxUurUpload!) alsnog te plaatsen. Dit is een runnable (proces zonder userinterface). Resultaat is te zien in de memo van de betreffende kaart in operationslog (ook in operationsportal).

Zelf ophalen uit FTP-site

Zie knop Ophalen ontbrekende OLO-documenten van FTPS-site bij OLO/DSO/AIM Bijlage verwijzingen.